Main Article Content

Abstract

The objectives of the study are to obtain optimum yield of extraction red rice bran oil, to determine the physico-chemical characteristics, and componen coumpounds. Data was analyzed using Nir Parametric Statistics by Friedmann test. The result showed the optimum extraction results was obtained by the ratio of substrate : solvent of 1: 8 and the oil yield was 12.31 ±0.325%. The physico properties of red rice bran oil were greenish brown colour, with a density ranged from 0.908 ± 0.014 to 0.922 ± 0.014 (g/mL), and the water content ranged from 0.87 ± 0.06 to 0.91 ± 0.02 %. The chemical properties of red rice bran oil were: the acid number ranged from 116.41 ± 1.22 to 118.11 ± 2.45 (mg NaOH/g); the saponification number ranged from 193.74 ±21.88 to 199.62 ± 12.63 (mg KOH/g); and the peroxide number ranged from 24.37 ± 2.44 to 26.07 ± 4.88 (mgek/kg), respectively. Oils was analyzed used GC-MS. The chemical components of rice bran oil are oleic acid (46.24%), palmitic acid (18.25%), linoleic acid (13.29%), 9-octadecane
(7.76%).

Keywords

Red Rice Bran Red Rice Bran Oil Physico-Chemical Properties GC-MS Chemical Compounds

Article Details

Author Biography

Hoo Sheren Hartono, Jurusan Kimia, Fakultas Sains dan Matematika, Universitas Kristen Satya Wacana

MIPA
How to Cite
Hartono, H. S., Soetjipto, H., & Kristijanto, A. I. (2017). Extraction and Chemical Compounds Identification of Red Rice Bran Oil Using Gas Chromatography – Mass Spectrometry (GC-MS) Method. EKSAKTA: Journal of Sciences and Data Analysis, 17(2), 98–110. https://doi.org/10.20885/eksakta.vol17.iss2.art2

References

  1. Badan Standarisasi Nasional Indonesia, SNI 01-3555-1998 : Cara Uji Lemak dan Minyak. Badan Standarisasi Nasional Indonesia, Jakarta.
  2. BPS, 2016, Statistik Indonesia, BPS, Jakarta.
  3. Handajani, S., Manuhara, G.J., & Anandito, R.B.K., 2010, Pengaruh Suhu Ekstraksi Terhadap Karakteristik Fisik, Kimia, dan Sensoris Minyak Wijen (Sesamum Indicum L.), Jurnal Agritech, 30(2), pp. 116-122.
  4. Handayani, R., Rukminita, S., & Gumilar, I., 2015, Karakteristik Fisiko-Kimia Minyak Biji Bintaro (Cerbera manghas L) dan Potesinya sebagai Bahan Baku Pembuatan Biodisel, Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Universitas Padjadjaran, Bandung.
  5. Hapsari, R.P., Fikri, A.Y., Zullaikah, S., & Rachimoellah, H.M., 2013, Isolasi dan Karakterisasi Oryzanol dari Minyak Dedak Padi, Jurnal Teknik Pomit, 1(1), pp. 1-7.
  6. Herwanda, A.E., 2011, Kajian Proses Pemurnian Minyak Biji Bintaro (Cerbera manghas L) Sebagai Bahan Bakar Nabati, Skripsi, Fakultas Teknologi Pertanian, Institut Pertanian Bogor, Bogor.
  7. Lestari, W.W., 2006, Pengaruh Nsbah Rimpang dengan Pelarut dan Lama Ekstraksi Terhadap Mutu Oleoresin Jahe Merah (Zingiber officinale var. rubrum), Jurnal Akuatika, 6(2), pp. 177-186.
  8. Mardiah., Widodo, A., Trisningwati, E., & Purijatmiko, A., 2006, Pengaruh Asam Lemak dan Konsentrasi Katalis Asam terhadap Karakteristik dan Konversi Biodiesel pada Transesterifikasi Minyak Mentah Dedak Padi, Jurusan Teknik Kimia, Institut Teknologi Sepuluh Nopember (ITS), Surabaya.
  9. Nasir, S., Fitriyanti, & Kamila, H., 2009, Ekstraksi Dedak Padi Menjadi Minyak Mentah Dedak Padi (Crude Rice Bran Oil) dengan Pelarut N-Hexane dan Ethanol, Jurnal Teknik Kimia, 16(2), pp. 1-10.
  10. Pradana, R. C., Soetjipto, H., & Kristijanto, A.I., 2014, Karakterisasi dan Komposisi Kimia Minyak Biji Petai Cina (Leucaena Leucochepala (Lam.) de Wit), Skripsi, Universitas Kristen Satya Wacana, Salatiga.
  11. Pubchem, (2005), 9-Octadecenal. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/9-octadecenal#section=Top, Diakses tanggal 26 April 2017.
  12. Steel, R.G.D. & Torrie, J.H., 1995, Prinsip dan Prosedur Statistika, Penerjemah Bambang Sumantri, Gramedia Pustaka, Jakarta.
  13. Sumansa, T.T.L., Pabesak, R.V., & Kristijanto, A.I., 2011, Bekatul sebagai Sumber Minyak Jantung dan Bioetanol (Solusi Inovatif untuk Mengatasi Kesehatan dan Energi Berbasis Kimia Hijau), Program Kreativitas Mahasiswa – DIKTI, Universitas Kristen Satya Wacana.
  14. Suprijana, O., Hidayat, A.T., & Soedjanaatmadja, U.M.S., 2002, Bekatul Padi sebagai Sumber Produksi Minyak dan Isolat Protein, Jurnal Bionatura, 4(2), pp. 61-68.
  15. Suryandari, S., 1981, Pengambilan Oleoresin dengan Cara Solvent Extraction, BPIHP, Bogor.
  16. Zuhra, C.F., 2006, Etanolisis Minyak Dedak Padi yang Diekstraksi secara Perendeman, Jurnal Sains Kimia, 10(1), pp. 1-3.