Main Article Content
Abstract
Kelompok Wanita Tani (KWT) Nira Lestari is a micro, small and medium enterprise (MSME) engaged in coconut processing, including Virgin Coconut Oil (VCO). VCO products produced by partners have low quality and quickly smell rancid. These problems are caused by the manual production process which causes a long production time, the inclusion of water that causes hydrolysis and the high volatile compounds in VCO. The purpose of this program is to design a centrifugation device and vacuum pump filter to increase the efficiency of partner production and eliminate rancid odor in the VCO produced. The method used in this service is a survey of partner needs, tool design, tool making, tool testing, tool application and product testing. The application of the two tools has been proven to help streamline partner production and eliminate rancidity. Laboratory test results of VCO after the use of the tool show that VCO has a moisture content of 0.0829% and a germ content of 0%.
Keywords
Article Details
References
- Abast, M. A., Koleangan, H. S. J., & Pontoh, J. (2016). Analisis Asam Lemak dalam Minyak Kelapa Murni Menggunakan Derivatisasi Katalis Basa. Jurnal MIPA, 5(1), 29–31.
- Alfalah, W. (2018). Pemeliharaan Preventif Pompa Vakum STG PLTGU Unit 1 Tambak Lorok Semarang. Jurnal PowerPlant, 6(2), 117–138.
- Aziz, T., Olga, Y. and Sari, A.P. (2017). Pembuatan virgin coconut oil (VCO) dengan metode penggaraman. Jurnal Teknik Kimia, 23(2), 129-136.
- Fife, B. (2003). The healing miracles of coconut oil. 3rd Edition. Colorado: Piccadilly Books Ltd.
- Haerani, H. (2010). Pemanfaatan Limbah Virgin Coconut Oil (Blondo). MKMI, 6(4), 244-248.
- Handayani, S. dan Enjarlis. (2016). Pemurnian virgin coconut oil menggunakan zeolit 3A sebagai bahan baku obat kulit. JBAT. 5(2), 61-67.
- Nour, A.H., Mohammed, F.S., Yunus, R.M. and Arman, A., (2009). Demulsification of virgin coconut oil by centrifugation method: a feasibility study. International journal of chemical technology, 1(2), 59-64.
- Nuhamara, I. M. (2022). Buku Ajar TEKNOLOGI LEMAK/MINYAK (VIRGIN COCONUT OIL). Klaten: Penerbit Lakeisha.
- Patty, P. V. (2015). Pengaruh lama fermentasi terhadap ranciditas minyak kelapa yang diproduksi secara tradisional. BIOPENDIX: Jurnal Biologi, Pendidikan Dan Terapan, 1(2), 146–152.
- Pontoh, J., Surbakti, M. B., & Papilaya, M. (2019). Kualitas virgin coconut oil dari beberapa metode pembuatan. Chem. Prog, 1(1), 60-65.
- Rindengan, B. dan Novarianto, H. (2004). Minyak kelapa murni pembuatan dan pemanfaatan. Edisi ke-1. Jakarta: Penebar Swadaya.
- Sangi, M. (2010). Kualitas Pemurnian Virgin Coconut Oil (VCO) Menggunakan Beberapa Adsorben. Chem. Prog, 3(2), 65-69.
- Tanasale, M. L. P. (2013). Aplikasi ragi tape terhadap rendemen dan mutu VCO. Jurnal Ekosains, 2(1), 47–52.
- Winarno, F. G. (2004). Kimia pangan dan gizi. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.
- Yadi, R., Kumar, R., Rahman, E., Monandes, V. and Permata, D.S., (2018). Diversifikasi Produk Olahan Kelapa Menjadi Virgin Coconut Oil (VCO). In Prosiding Seminar Nasional II Hasil Litbangyasa Industri Palembang, 26, 31-36.
References
Abast, M. A., Koleangan, H. S. J., & Pontoh, J. (2016). Analisis Asam Lemak dalam Minyak Kelapa Murni Menggunakan Derivatisasi Katalis Basa. Jurnal MIPA, 5(1), 29–31.
Alfalah, W. (2018). Pemeliharaan Preventif Pompa Vakum STG PLTGU Unit 1 Tambak Lorok Semarang. Jurnal PowerPlant, 6(2), 117–138.
Aziz, T., Olga, Y. and Sari, A.P. (2017). Pembuatan virgin coconut oil (VCO) dengan metode penggaraman. Jurnal Teknik Kimia, 23(2), 129-136.
Fife, B. (2003). The healing miracles of coconut oil. 3rd Edition. Colorado: Piccadilly Books Ltd.
Haerani, H. (2010). Pemanfaatan Limbah Virgin Coconut Oil (Blondo). MKMI, 6(4), 244-248.
Handayani, S. dan Enjarlis. (2016). Pemurnian virgin coconut oil menggunakan zeolit 3A sebagai bahan baku obat kulit. JBAT. 5(2), 61-67.
Nour, A.H., Mohammed, F.S., Yunus, R.M. and Arman, A., (2009). Demulsification of virgin coconut oil by centrifugation method: a feasibility study. International journal of chemical technology, 1(2), 59-64.
Nuhamara, I. M. (2022). Buku Ajar TEKNOLOGI LEMAK/MINYAK (VIRGIN COCONUT OIL). Klaten: Penerbit Lakeisha.
Patty, P. V. (2015). Pengaruh lama fermentasi terhadap ranciditas minyak kelapa yang diproduksi secara tradisional. BIOPENDIX: Jurnal Biologi, Pendidikan Dan Terapan, 1(2), 146–152.
Pontoh, J., Surbakti, M. B., & Papilaya, M. (2019). Kualitas virgin coconut oil dari beberapa metode pembuatan. Chem. Prog, 1(1), 60-65.
Rindengan, B. dan Novarianto, H. (2004). Minyak kelapa murni pembuatan dan pemanfaatan. Edisi ke-1. Jakarta: Penebar Swadaya.
Sangi, M. (2010). Kualitas Pemurnian Virgin Coconut Oil (VCO) Menggunakan Beberapa Adsorben. Chem. Prog, 3(2), 65-69.
Tanasale, M. L. P. (2013). Aplikasi ragi tape terhadap rendemen dan mutu VCO. Jurnal Ekosains, 2(1), 47–52.
Winarno, F. G. (2004). Kimia pangan dan gizi. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.
Yadi, R., Kumar, R., Rahman, E., Monandes, V. and Permata, D.S., (2018). Diversifikasi Produk Olahan Kelapa Menjadi Virgin Coconut Oil (VCO). In Prosiding Seminar Nasional II Hasil Litbangyasa Industri Palembang, 26, 31-36.