Main Article Content
Abstract
This community service program aims to improve the operational efficiency of the KUBE Mutiara Berkah Abadi (Joint Business Group) in Krapyak Village, Jepara, through the digitalization of operational management and the design of ergonomic product display racks. The methods used include training, socialization, and mentoring for the implementation of digital technology as well as the design of product display racks. The results showed increased efficiency in transaction recording and inventory management, along with an increase in customer interest due to more attractive product arrangements. Through digitalized management, KUBE can monitor stock and sales in real-time, reducing the risk of lost sales due to insufficient stock or unsold products. This program contributes to empowering KUBE members by enhancing digital skills and product design.
Article Details
References
- I. (2024). Mengoptimalkan Manajemen Persediaan : Pelatihan Aplikasi Stok untuk Daya Saing UMKM Bucin Latte & Telogut. 2(1), 143–148.
- Aristana, I. N., & Putri, D. A. P. (2024). Upaya peningkatan pengelolaan melalui pendekatan manajemen operasional pada toko linion. 3, 408–415.
- Azzat, N. N., & Sabilla, A. D. (2024). Implementasi ERP Sistem pada Manajemen Persediaan Bahan Baku UMKM Implementation of ERP system - Raw Material Inventory Management in MSMEs. 09(01), 77–87.
- Hanif, H., Hidayat, T., & Haryadi, R. N. (2023). Pelatihan Keterampilan Manajemen Operasional Bagi Umkm : Peningkatan Efisiensi Dan Produktivitas. 24–28.
- Parawansa, K. I. (Menteri S. R. I. 2015). (2015). Peraturan Menteri Sosial Republik Indonesia Nomor 25 Tahun 2015 Tentang Kelompok Usaha Bersama. Jakarta : Direktur Jendral Peraturan Perundanga-Undangan Kementerian Hukum dan Hak Asasi Manusia Republik Indonesia.
- Rohmi, M. L. (2023). Strategi Pengelolaan Usaha Kelompok Usaha Bersama (KUBE). Jurnal Nusantara Berbakti, 1(4), 01–12. https://doi.org/10.59024/jnb.v1i4.188
- Utami, N. M. S., & Maharani, N. M. Dela. (2024). Penerapan Sistem Digitalisasi Pencatatan Stok Barang Serta Pengimplementasian Program Poin Melalui Sistem Member Card Untuk Meningkatkan Loyitas Pelanggan Pada Cv Busana Utama Sentosa. 3, 317–322.
- Waris, A., Hasan, H., Ulya, I., Armayrishtya, Z., Niaga, A., & Malang, P. N. (2023). Pelatihan Dan Pendampingan Tata Display Toko. 6788.
References
I. (2024). Mengoptimalkan Manajemen Persediaan : Pelatihan Aplikasi Stok untuk Daya Saing UMKM Bucin Latte & Telogut. 2(1), 143–148.
Aristana, I. N., & Putri, D. A. P. (2024). Upaya peningkatan pengelolaan melalui pendekatan manajemen operasional pada toko linion. 3, 408–415.
Azzat, N. N., & Sabilla, A. D. (2024). Implementasi ERP Sistem pada Manajemen Persediaan Bahan Baku UMKM Implementation of ERP system - Raw Material Inventory Management in MSMEs. 09(01), 77–87.
Hanif, H., Hidayat, T., & Haryadi, R. N. (2023). Pelatihan Keterampilan Manajemen Operasional Bagi Umkm : Peningkatan Efisiensi Dan Produktivitas. 24–28.
Parawansa, K. I. (Menteri S. R. I. 2015). (2015). Peraturan Menteri Sosial Republik Indonesia Nomor 25 Tahun 2015 Tentang Kelompok Usaha Bersama. Jakarta : Direktur Jendral Peraturan Perundanga-Undangan Kementerian Hukum dan Hak Asasi Manusia Republik Indonesia.
Rohmi, M. L. (2023). Strategi Pengelolaan Usaha Kelompok Usaha Bersama (KUBE). Jurnal Nusantara Berbakti, 1(4), 01–12. https://doi.org/10.59024/jnb.v1i4.188
Utami, N. M. S., & Maharani, N. M. Dela. (2024). Penerapan Sistem Digitalisasi Pencatatan Stok Barang Serta Pengimplementasian Program Poin Melalui Sistem Member Card Untuk Meningkatkan Loyitas Pelanggan Pada Cv Busana Utama Sentosa. 3, 317–322.
Waris, A., Hasan, H., Ulya, I., Armayrishtya, Z., Niaga, A., & Malang, P. N. (2023). Pelatihan Dan Pendampingan Tata Display Toko. 6788.