Main Article Content

Abstract

Background: The ethyl acetate fraction of bay leaf contains flavonoids, alkaloids, and tannins. It has the strongest antioxidant activity compared to the n-hexane fraction and aqueous fraction. Antioxidants play a critical role in maintaining skin health, particularly facial skin, by preventing damage from oxidative stress. One of the topical preparations that are considered very practical and effective in facial skin care is a peel-off gel mask.
Objective: The aim of the study is to determine the concentration of the ethyl acetate fraction of bay leaf (Zyzygium polyanthum (Wight.) Walp.), which is capable of producing a peel-off gel mask with good physical characteristics and the strongest antioxidant activity.
Methods: Extraction was carried out by maceration and fractionation with liquid-liquid partitions to obtain the n-hexane fraction, ethyl acetate fraction, and water fraction. The ethyl acetate fraction of bay leaf was used to make peel-off gel masks with various concentrations of 0.5, 1, and 1.5%, then tested for physical characteristics and antioxidant activity using the ABTS method.
Results: All of the peel-off gel mask formula that used different concentrations of bay leaf ethyl acetate fraction met the standards for excellent physical properties, such as organoleptic, pH, spreadability, adhesion, viscosity, folding resistance, and drying time. The peel-off gel mask with a 1.5% bay leaf ethyl acetate fraction exhibited the most effective antioxidant activity, with an IC50 value of 46.6954 ppm, compared to an IC50 value of 17.5809 ppm for quercetin.
Conclusion: At a concentration of 1.5%, the ethyl acetate fraction of bay leaf was able to produce a peel-off gel mask with good physical characteristics, accompanied by antioxidant activity in the very strong category.
Keywords : Bay leaf, peel-off gel mask, antioxidant


Intisari
Latar Belakang: Fraksi etil asetat daun salam mengandung senyawa flavonoid, alkaloid, dan tanin, dengan aktivitas antioksidan yang paling kuat daripada fraksi n-heksan dan fraksi airnya. Kandungan antioksidan sangat penting untuk menjaga kesehatan kulit, termasuk kulit wajah, sehingga mampu menghambat terjadinya kerusakan yang disebabkan oleh stres oksidatif. Salah satu sediaan topikal yang dinilai sangat praktis dan efektif dalam perawatan kuit wajah adalah masker gel peel-off.
Tujuan: Untuk mengetahui konsentrasi fraksi etil asetat daun salam (Zyzygium polyanthum (Wight.) Walp.) yang mampu menghasilkan masker gel peel-off dengan karakteristik fisik yang baik disertai dengan aktivitas antioksidan yang paling kuat.
Metode: Ekstraksi dilakukan secara maserasi, dilanjutkan fraksinasi dengan teknik partisi cair-cair hingga diperoleh fraksi n-heksan, fraksi etil asetat, dan fraksi air. Fraksi etil asetat daun salam digunakan untuk membuat masker gel peel-off dengan variasi konsentrasi 0,5, 1, dan 1,5%, kemudian dilakukan uji karakteristik fisik dan aktivitas antioksidan dengan metode ABTS.
Hasil: Seluruh formula masker gel peel-off dengan berbagai variasi konsentrasi fraksi etil asetat daun salam mampu memenuhi persyaratan karakteristik fisik yang baik, meliputi organoleptis, pH, daya sebar, daya lekat, viskositas, ketahanan lipat, dan waktu mengering. Aktivitas antioksidan yang paling efektif diperoleh pada masker gel peel-off dengan fraksi etil asetat daun salam sebesar 1,5% dengan nilai IC50 46,6954 ppm dan kuersetin sebagai pembanding memiliki nilai IC50 17,5809 ppm.
Kesimpulan: Fraksi etil asetat daun salam pada konsentrasi 1,5% mampu menghasilkan masker gel peel-off dengan karakteristik fisik yang baik disertai dengan aktivitas antioksidan pada kategori sangat kuat.
Kata Kunci : Daun salam, masker gel peel-off, antioksidan

Keywords

Bay leaf peel-off gel mask antioxidant

Article Details

References

  1. Agustina, S., Ruslan, & Wiraningtyas, A. (2016). Skrining Fitokimia Tanaman Obat di Kabupaten Bima. Cakra Kimia (Indonesian E-Journal Applied Chemistry, 4(1), 71-76.
  2. Andini, T., Yusriadi, & Yuliet. (2017). Optimasi Pembentuk Film Polivinil Alkohol dan Humektan Propilen Glikol pada Formula Masker Gel Peel off Sari Buah Labu Kuning (Cucurbita moschata Duchesne) sebagai Antioksidan. Jurnal Farmasi Galenika, 3(2), 165–173. https://doi.org/10.22487/j24428744.0.v0.i0.8773
  3. Anjani, D. (2018). Formulasi dan Uji Aktivitas Antioksidan Sediaan Masker Peel Off Minyak Atsiri Kulit Buah Lemon (Citrus limon L.). Skripsi. Fakultas Ilmu Kesehatan UIN Syarif Hidayatullah Jakarta.
  4. Arikumalasari, J., Dewantara, I.G.N.A., & Wijayanti, N.P.A.D. (2013). Optimasi HPMC Sebagai Gelling Agent Dalam Formula Gel Ekstrak Kulit Buah Manggis (Garcinia mangostana L.). Jurnal Farmasi Udayana, 2(3), 145–152.
  5. Beringhs, A.O.R., Rosa, J.M., Stulzer, H.K., Budal, R.M., & Sonaglio, D. (2013). Green Clay and Aloe Vera Peel-Off Facial Masks: Response Surface Methodology Applied To The Formulation Design. AAPS PharmSciTech., 14(1), 445–455. https://doi.org/10.1208/s12249-013-9930-8
  6. Cahyani, I.M., & Putri, I.D.C. (2017). Formulation of Peel-Off Gel From Extract Of Curcuma heyneana Val & Zijp Using Carbopol 940. Journal of Pharmaceutical and Medicine Science, 2(2), 48–51.
  7. Froelich, A., Osmałek, T., Snela, A., Kunstman, P., Jadach, B., Olejniczak, M., Roszak, G., & Białas, W. (2017). Novel Microemulsion-Based Gels For Topical Delivery Of Indomethacin: Formulation, Physicochemical Properties And In Vitro Drug Release Studies. Journal of Colloid and Interface Science, 507, 1–38. https://doi.org/10.1016/j.jcis.2017.08.011
  8. Hanani, E. (2015). Analisis Fitokimia. ECG, Jakarta.
  9. Jadhav, J.K., & Sreenivas, S.A. (2012). Formulation and Invitro Evaluation Of Indomethacin Transdermal Patches Using Polymers HPMC E5 and Ethyl Cellulose. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 4(1), 550–556.
  10. Jatmiko, M.P., & Mursiti, S. (2021). Isolation, Identification, and Activity Test of Flavonoid Compounds in Jamblang Leaves (Syzygium cumini L.) Skeel as Antioxidants. Indonesia Journal of Chemical Science, 10(2), 129–138.
  11. Lutfiana, S.I., Dellima, B.R.E.M., & Rosita, M.E. (2021). Formulasi dan Uji Sifat Fisik Masker Gel Peel-Off Serbuk Biji Salak (Salacca zalacca (Gaertn.) Voss). Jurnal Farmasi dan Kesehatan Indonesia, 1(2), 54–64. https://doi.org/10.61179/jfki.v1i2.233
  12. Mahajan, S.B., Patil, H., Solanki, K., Tare, T., Wagh, S., Sonare, P., & Bairagi, V.A. (2024). Formulation and Evaluation of Multi-Herb Peel Off Mask. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, 84(4), 143–149. https://doi.org/10.47583/ijpsrr.2024.v84i04.022
  13. Nurahmanto, D., Mahrifah, I.R., Azis, R.F.N.I., & Rosyidi, V.A. (2017). Formulasi Sediaan Gel Dispersi Padat Ibuprofen : Studi Gelling Agent Dan Senyawa Peningkat Penetrasi. Jurnal Ilmiah Manuntung, 3(1), 96–105.
  14. Parwata, I.M.O.A. (2016). Bahan Ajar Antioksidan. Kimia Terapan Pasca Sarjana Universitas Udayana, Bali.
  15. Pravita, C.S., & Dhurhania, C.E. (2023). Penetapan Kadar Flavonoid Total Perasan Lemon (Citrus limon (L.) Osbeck) Secara Spektrofotometri UV-Vis. Health Sciences and Pharmacy Journal, 7(1), 44–53. https://doi.org/10.32504/hspj.v7i1.653
  16. Priani, S.E., Irawati, I., & Darma, G.C. (2015). Formulasi Masker Gel Peel Off Kulit Buah Maggis (Garcinia mangostana Linn.). Ijpst, 2(3), 90–95.
  17. Pulungan, W.U., 2018. Aktivitas Antioksidan Ekstrak N-Heksan, Etil Asetat dan Etanol Daun Mobe (Artocarpus Lacucha Buch-Ham.) dengan Metode Pemerangkapan ABTS. Skripsi. Fakultas Farmasi Universitas Sumatera Utara.
  18. Puspitasari, M.L., Wulansari, T.V., Widyaningsih, T.D., Malingan, J.M., & Nugrahini, N.I.P. (2016). Aktivitas Antioksidan Suplemen Herbal Daun Sirsak (Annona muricata L.) dan Kulit Manggis (Garcinia mangostana L.). Jurnal Pangan dan Agroindustri, 4(1), 283–290.
  19. Rahmawanty, D., Yulianti, N., & Fitriana, M. (2015). Formulasi dan Evaluasi Masker Wajah Peel-Off Mengandung Kuersetin Dengan Variasi Konsentrasi Gelatin Dan Gliserin. Media Farmasi, 12(1), 17–32.
  20. Ratnasari, D., & Kasasiah, A. (2018). Formulasi dan Uji Aktivitas Antioksidan Masker Peel-Off Ekstrak Etanol Daun Sukun (Artocarpus altilis F) Dengan Metode DPPH (2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl). Jurnal Ilmiah Farmasi, 15(2), 94–105.
  21. Sangi, M.S., Momuat, L.I., & Kumaunang, M. (2012). Uji Toksisitas dan Skrining Fitokimia Tepung Gabah Pelepah Aren (Arenga pinnata). Jurnal Ilmiah Sains, 12(2), 127–134.
  22. Setyaningrum, N.L. (2013). Pengaruh Variasi Kadar Basis HPMC Dalam Sediaan Gel Ekstrak Etanolik Bunga Kembang Sepatu (Hibiscus rosa sinensis L.) Terhadap Sifat Fisik dan Daya Antibakteri Pada Staphylococcus aureus. Skripsi. Fakultas Farmasi Universitas Muhammadiyah Surakarta.
  23. Sinuhadji, I.A.B. (2018). Formulasi dan Uji Aktivitas Masker Gel Peel- Off Ekstrak Daun Katuk (Breynia androgyna (L.)) Sebagai Anti-aging. Skripsi. Fakultas Farmasi Universitas Sumatera Utara.
  24. Solin, H. (2019). Formulasi Sediaan Masker Gel Peel Off Dari Ekstrak Daun Bidara (Ziziphus spina - christi L.). Karya Tulis Ilmiah. Institut Kesehatan Helvetia.
  25. Susilowati, & Wulandari, S. (2019). Aktivitas Antioksidan Fraksi Etil Asetat dan Fraksi Air Ekstrak Etanol Daun Salam (Syzygium polyanthum ( Wight .) Walp.) dengan Metode DPPH ( 1 , 1 Difenil-2 pikrilhidrazil. Indonesian Journal on Medical Science, 6(2), 39–44.
  26. Tanjung, Y.P., & Rokaeti, A.M. (2020). Formulasi dan Evaluasi Fisik Masker Wajah Gel Peel Off Ekstrak Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus Polyrhizus). Majalah Farmasetika, 4(1), 157–166. https://doi.org/10.24198/mfarmasetika.v4i0.25875
  27. Yandra, I.K.A. (2017). Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol, Fraksi N- Heksan, Fraksi Air Daun Salam (Syzygium Polyanthum L.) Dengan Metode Uji Pereaksi Difenilpikrilhidrazil (DPPH). Skripsi. STIFI Bhakti Pertiwi Palembang.