Main Article Content
Abstract
Utilizing yard land is one approach to achieving food security. Well-maintained yards can become comfortable, aesthetic, and healthy environments, one of which is by using them to grow horticultural plants, especially those that can be consumed daily. This community service activity, aimed at empowering the foster village, seeks to enhance the knowledge of the PKK women in Ternadi Village about the utilization of yards with horticultural plants and to provide knowledge and skills on how to make organic fertilizer. The methods used in this community service activity include surveys, counseling, discussions, practice, and evaluation. In general, the activities conducted have successfully increased the partner group's knowledge about yard utilization with horticultural plants and enhanced their understanding of the potential use of organic waste as a planting medium and fertilizer in the form of compost and liquid organic fertilizer.
Keywords
Article Details
Copyright (c) 2025 Winda Widyastuti, Shodiq Eko Ariyanto, Tangguh Prakoso, Endang Dewi Murrinie

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
References
- Alpandari, H., & Prakoso, T. (2022). Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani dalam Optimalisasi Pekarangan Sebagai Ketahanan Pangan Keluarga. Abdi: Jurnal Pengabdian Dan Pemberdayaan Masyarakat, 4(2), 388–393. https://doi.org/10.24036/abdi.v4i2.337.
- Anggraheni, Z., & Hanifuddin, I. (2021). Pemenuhan kebutuhan sayur melalui pendayagunaan lahan pekarangan bersama masyarakat dusun Tegalrejo Lor. Jumat Ekonomi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(2), 53-64.
- Ferreira, A. J. D., Guilherme, R. I. M. M., Ferreira, C. S. S., & Oliveira, M. de F. M. L. de. (2018). Urban agriculture, a tool towards more resilient urban communities? Current Opinion in Environmental Science and Health, 5, 93–97. https://doi.org/10.1016/j.coesh.2018.06.004
- Goldstein, B., Hauschild, M., Fernández, J., & Birkved, M. (2016). Testing the environmental performance of urban agriculture as a food supply in northern climates. Journal of Cleaner Production, 135, 984–994. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.07.004
- Kortright, R., & Wakefield, S. (2011). Edible backyards: A qualitative study of household food growing and its contributions to food security. Agriculture and Human Values, 28(1), 39–53. https://doi.org/10.1007/s10460-009-9254-1
- Khomah, I., & Fajarningsih, R. U. (2016). Potensi dan prospek pemanfaatan lahan pekarangan terhadap pendapatan rumah tangga. Proceeding Seminar Nasional Peningkatan Kapabilitas UMKM Dalam Mewujudkan UMKM Naik Kelas, 155–161.
- Kulak, M., Graves, A., & Chatterton, J. (2013). Reducing greenhouse gas emissionswith urban agriculture: A Life Cycle Assessment perspective. Landscape and Urban Planning, 111(1), 68–78. https://doi.org/10.1016/j.landurbplan.2012.11.007
- Nurlina, N., Adnan, A., & Safrizal, S. (2019). Pemanfaatan Lahan Pekarangan Dalam Meningkatkan Pendapatan Keluarga Pada Desa Blang Batee Kabupaten Aceh Timur. Global Science Society: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 97–107.
- Pasir, S., & Hakim, M. S. (2014). Penyuluhan Penanaman Sayuran Dengan Media Polybag. Jurnal Inovasi Dan Kewirausahaan, 3(3), 159–163.
- Santosa, S., Rohmanugraha, D., Antoro, Y. T., Nurjanah, T. R., Wardani, E., HR, N. J., M., I. L., Hidayah, N., Ermawati, E., Rahman, M. D., & Yusron, M. (2018). Optimalisasi Pemanfaatan Pekarangan Rumah dengan Sistem Vertikultur dari Limbah Plastik Sebagai Upaya Mendukung Indonesia Bebas Sampah dan Mewujudkan Ketahanan Pangan Keluarga di Dukuh Baturan Kec. Gantiwarno Kab. Klaten. Aplikasia: Jurnal Aplikasi Ilmu-Ilmu Agama, 18(2), 127. https://doi.org/10.14421/aplikasia.v18i2.1845.
- Setiawati, I., Widarawati, R., Haryanti, P., & Herliana, O. (2021). Pemanfaatan Lahan Pekarangan Untuk Budidaya Sayuran Organik di Desa Kediri Kabupaten Banyumas. Jurnal Ilmiah Pangabdhi, 7(1), 36–40. https://doi.org/10.21107/pangabdhi.v7i1.8656.
- Suhardi, S., S. Sangadji, S., Ibrahim, H., & Rachman, S. (2021). Pemanfaatan Lahan Pekarangan Melalui Kegiatan Penganekaragaman Pangan Lestari. GLOBAL ABDIMAS: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(1), 86–92. https://doi.org/10.51577/globalabdimas.v1i1.87.
- Wijayanti, S. N., & Setiawan, A. N. (2021). Pengelolaan Pekarangan Untuk Ketahanan Pangan Di Masa Pandemi Covid-19. Prosiding Seminar Nasional Program Pengabdian Masyarakat, 812–817. https://doi.org/10.18196/ppm.34.299.
- Yusuf, A., Thoriq, A., & Zaida, Z. (2018). Optimalisasi lahan pekarangan untuk mendukung ketahanan pangan dan ekonomi keluarga. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(2), 104–107.
References
Alpandari, H., & Prakoso, T. (2022). Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani dalam Optimalisasi Pekarangan Sebagai Ketahanan Pangan Keluarga. Abdi: Jurnal Pengabdian Dan Pemberdayaan Masyarakat, 4(2), 388–393. https://doi.org/10.24036/abdi.v4i2.337.
Anggraheni, Z., & Hanifuddin, I. (2021). Pemenuhan kebutuhan sayur melalui pendayagunaan lahan pekarangan bersama masyarakat dusun Tegalrejo Lor. Jumat Ekonomi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(2), 53-64.
Ferreira, A. J. D., Guilherme, R. I. M. M., Ferreira, C. S. S., & Oliveira, M. de F. M. L. de. (2018). Urban agriculture, a tool towards more resilient urban communities? Current Opinion in Environmental Science and Health, 5, 93–97. https://doi.org/10.1016/j.coesh.2018.06.004
Goldstein, B., Hauschild, M., Fernández, J., & Birkved, M. (2016). Testing the environmental performance of urban agriculture as a food supply in northern climates. Journal of Cleaner Production, 135, 984–994. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.07.004
Kortright, R., & Wakefield, S. (2011). Edible backyards: A qualitative study of household food growing and its contributions to food security. Agriculture and Human Values, 28(1), 39–53. https://doi.org/10.1007/s10460-009-9254-1
Khomah, I., & Fajarningsih, R. U. (2016). Potensi dan prospek pemanfaatan lahan pekarangan terhadap pendapatan rumah tangga. Proceeding Seminar Nasional Peningkatan Kapabilitas UMKM Dalam Mewujudkan UMKM Naik Kelas, 155–161.
Kulak, M., Graves, A., & Chatterton, J. (2013). Reducing greenhouse gas emissionswith urban agriculture: A Life Cycle Assessment perspective. Landscape and Urban Planning, 111(1), 68–78. https://doi.org/10.1016/j.landurbplan.2012.11.007
Nurlina, N., Adnan, A., & Safrizal, S. (2019). Pemanfaatan Lahan Pekarangan Dalam Meningkatkan Pendapatan Keluarga Pada Desa Blang Batee Kabupaten Aceh Timur. Global Science Society: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 97–107.
Pasir, S., & Hakim, M. S. (2014). Penyuluhan Penanaman Sayuran Dengan Media Polybag. Jurnal Inovasi Dan Kewirausahaan, 3(3), 159–163.
Santosa, S., Rohmanugraha, D., Antoro, Y. T., Nurjanah, T. R., Wardani, E., HR, N. J., M., I. L., Hidayah, N., Ermawati, E., Rahman, M. D., & Yusron, M. (2018). Optimalisasi Pemanfaatan Pekarangan Rumah dengan Sistem Vertikultur dari Limbah Plastik Sebagai Upaya Mendukung Indonesia Bebas Sampah dan Mewujudkan Ketahanan Pangan Keluarga di Dukuh Baturan Kec. Gantiwarno Kab. Klaten. Aplikasia: Jurnal Aplikasi Ilmu-Ilmu Agama, 18(2), 127. https://doi.org/10.14421/aplikasia.v18i2.1845.
Setiawati, I., Widarawati, R., Haryanti, P., & Herliana, O. (2021). Pemanfaatan Lahan Pekarangan Untuk Budidaya Sayuran Organik di Desa Kediri Kabupaten Banyumas. Jurnal Ilmiah Pangabdhi, 7(1), 36–40. https://doi.org/10.21107/pangabdhi.v7i1.8656.
Suhardi, S., S. Sangadji, S., Ibrahim, H., & Rachman, S. (2021). Pemanfaatan Lahan Pekarangan Melalui Kegiatan Penganekaragaman Pangan Lestari. GLOBAL ABDIMAS: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(1), 86–92. https://doi.org/10.51577/globalabdimas.v1i1.87.
Wijayanti, S. N., & Setiawan, A. N. (2021). Pengelolaan Pekarangan Untuk Ketahanan Pangan Di Masa Pandemi Covid-19. Prosiding Seminar Nasional Program Pengabdian Masyarakat, 812–817. https://doi.org/10.18196/ppm.34.299.
Yusuf, A., Thoriq, A., & Zaida, Z. (2018). Optimalisasi lahan pekarangan untuk mendukung ketahanan pangan dan ekonomi keluarga. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(2), 104–107.