Main Article Content
Abstract
Unhealthy lifestyles and the habit of consuming high-sugar drinks in the community that continues to increase lead to an increase in the occurrence of various health problems such as diabetes. The development of herbal health drinks based on natural sweeteners of stevia leaves can be an alternative solution to health drinks that are efficacious and safe for consumption, but public knowledge and awareness of this issue need to be improved. The community service team provide solutions in the form of educational activities for the community on the importance of a healthy lifestyle, the virtues of herbal-based health drinks and provide training on the process of making herbal drinks, packaging and marketing. This program was implemented in Marindal II Village, Patumbak District, Deli Serdang Regency involving the Indonesian Women's Union Association (Hapsari) community. The results of the service implementation showed that the service activities succeeded in increasing community knowledge about healthy lifestyles and herbal health drinks by 17.12%. This activity also provided skills to the participants in making herbal health drinks independently which can be developed and have economic value to improve family welfare.
Keywords
Article Details
Copyright (c) 2025 Lia Laila, Marianne Marianne, Bayu Eko Prasetyo, Henny Sri Wahyuni

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
References
- Arianto, A., Laila, L., Prasetyo, B. E., Sari, W., Hasibuan, M., & Angkasa, V. (2023). Peningkatan Kemampuan Wirausaha siswa SMK Melalui Pembuatan Sediaan Gel Sampo Antiketombe Menggunakan bahan Alam dari Minyak Atsiri. 6, 2612–2618.
- Asriati, A. (2023). Analisis Perilaku Konsumsi Makanan Dan Minuman Manis Terhadap Prediabetes Remaja Di Kota Jayapura. Preventif : Jurnal Kesehatan Masyarakat, 14(3), 495–511. https://doi.org/10.22487/preventif.v14i3.970
- Astutisari, I. D. A. E. C., AAA Yuliati Darmini, A. Y. D., & Ida Ayu Putri Wulandari, I. A. P. W. (2022). Hubungan Pola Makan Dan Aktivitas Fisik Dengan Kadar Gula Darah Pada Pasien Diabetes Melitus Tipe 2 Di Puskesmas Manggis I. Jurnal Riset Kesehatan Nasional, 6(2), 79–87. https://doi.org/10.37294/jrkn.v6i2.350
- Dewi, A. C., Hadyanawati, A. A., Arum, J., Nur, A., & Putra, H. (2025). Pemanfaatan Tanaman Stevia Sebagai Pemanis Alami Pengganti Gula. 9, 25–32.
- Hariawan, H., Fathoni, A., & Purnamawati, D. (2019). Hubungan Gaya Hidup (Pola Makan dan Aktivitas Fisik) Dengan Kejadian Diabetes Melitus di Rumah Sakit Umum Provinsi NTB. Jurnal Keperawatan Terpadu (Integrated Nursing Journal), 1(1), 1. https://doi.org/10.32807/jkt.v1i1.16
- Hermawan, D., Wahyudi, T., & Djamaludin, D. (2021). Pengaruh Gaya Hidup Terhadap Kejadian Diabetes Mellitus Pada Usia Produktif Di Wilayah Kerja Puskesmas Gading Rejo Kabupaten Pringsewu Tahun 2019. Jurnal Dunia Kesmas, 10(2), 145–157. http://ejurnalmalahayati.ac.id/index.php/duniakesmas/index
- Listiani, R. Y., & Ayubi, D. (2024). Faktor Risiko Konsumsi Minuman Manis Terhadap Kejadian Diabetes Melitus Tipe 2 di Era Gaya Hidup Modern pada Usia Muda Literature Review. 7(1), 563–569.
- Manikam, A. S., Shynta Pertiwi, W., Hidayanto, A., & Harismah, K. (2017). Potensi Ekstrak Daun Stevia (Stevia Rebaudiana Bertoni) pada Formulasi Obat Kumur Terhadap Aktivitas Antibakteri Streptococcus Mutans. University Research Colloqium, 27–31.
- Mustofa, E. E., Purwono, J., & Ludiana. (2022). Penerapan Senam Kaki Terhasap Kadar Glukosa Darah Pada Pasien Diabetes Melitus Di WIlayah Kerja Puskesmas Purwosari Kec. Metro Utara. Jurnal Cendikia Muda, 2(1), 78–86.
- Raini, Mariana., A. I. (2012). Kajian: Khasiat Dan Keamanan Stevia Sebagai Pemanis Pengganti Gula. Media of Health Research and Development, 21(4 Des), 145–156. https://doi.org/10.22435/mpk.v21i4Des.50.
- Wahyuni, H.S., Putra, E.D.P., Prasetyo, B.E., & Laila, L. (2024). Edukasi dan Pelatihan Pembuatan Makanan Sehat dari Ikan Nila Untuk Pencegahan Stunting di Kecamatan Biru-Biru, Deli Serdang. DINAMISIA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 8(1), 75–83. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v8i1.16654
References
Arianto, A., Laila, L., Prasetyo, B. E., Sari, W., Hasibuan, M., & Angkasa, V. (2023). Peningkatan Kemampuan Wirausaha siswa SMK Melalui Pembuatan Sediaan Gel Sampo Antiketombe Menggunakan bahan Alam dari Minyak Atsiri. 6, 2612–2618.
Asriati, A. (2023). Analisis Perilaku Konsumsi Makanan Dan Minuman Manis Terhadap Prediabetes Remaja Di Kota Jayapura. Preventif : Jurnal Kesehatan Masyarakat, 14(3), 495–511. https://doi.org/10.22487/preventif.v14i3.970
Astutisari, I. D. A. E. C., AAA Yuliati Darmini, A. Y. D., & Ida Ayu Putri Wulandari, I. A. P. W. (2022). Hubungan Pola Makan Dan Aktivitas Fisik Dengan Kadar Gula Darah Pada Pasien Diabetes Melitus Tipe 2 Di Puskesmas Manggis I. Jurnal Riset Kesehatan Nasional, 6(2), 79–87. https://doi.org/10.37294/jrkn.v6i2.350
Dewi, A. C., Hadyanawati, A. A., Arum, J., Nur, A., & Putra, H. (2025). Pemanfaatan Tanaman Stevia Sebagai Pemanis Alami Pengganti Gula. 9, 25–32.
Hariawan, H., Fathoni, A., & Purnamawati, D. (2019). Hubungan Gaya Hidup (Pola Makan dan Aktivitas Fisik) Dengan Kejadian Diabetes Melitus di Rumah Sakit Umum Provinsi NTB. Jurnal Keperawatan Terpadu (Integrated Nursing Journal), 1(1), 1. https://doi.org/10.32807/jkt.v1i1.16
Hermawan, D., Wahyudi, T., & Djamaludin, D. (2021). Pengaruh Gaya Hidup Terhadap Kejadian Diabetes Mellitus Pada Usia Produktif Di Wilayah Kerja Puskesmas Gading Rejo Kabupaten Pringsewu Tahun 2019. Jurnal Dunia Kesmas, 10(2), 145–157. http://ejurnalmalahayati.ac.id/index.php/duniakesmas/index
Listiani, R. Y., & Ayubi, D. (2024). Faktor Risiko Konsumsi Minuman Manis Terhadap Kejadian Diabetes Melitus Tipe 2 di Era Gaya Hidup Modern pada Usia Muda Literature Review. 7(1), 563–569.
Manikam, A. S., Shynta Pertiwi, W., Hidayanto, A., & Harismah, K. (2017). Potensi Ekstrak Daun Stevia (Stevia Rebaudiana Bertoni) pada Formulasi Obat Kumur Terhadap Aktivitas Antibakteri Streptococcus Mutans. University Research Colloqium, 27–31.
Mustofa, E. E., Purwono, J., & Ludiana. (2022). Penerapan Senam Kaki Terhasap Kadar Glukosa Darah Pada Pasien Diabetes Melitus Di WIlayah Kerja Puskesmas Purwosari Kec. Metro Utara. Jurnal Cendikia Muda, 2(1), 78–86.
Raini, Mariana., A. I. (2012). Kajian: Khasiat Dan Keamanan Stevia Sebagai Pemanis Pengganti Gula. Media of Health Research and Development, 21(4 Des), 145–156. https://doi.org/10.22435/mpk.v21i4Des.50.
Wahyuni, H.S., Putra, E.D.P., Prasetyo, B.E., & Laila, L. (2024). Edukasi dan Pelatihan Pembuatan Makanan Sehat dari Ikan Nila Untuk Pencegahan Stunting di Kecamatan Biru-Biru, Deli Serdang. DINAMISIA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 8(1), 75–83. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v8i1.16654
