Main Article Content
Abstract
This Community Service (PKM) aims to increase awareness and understanding of MSME actors regarding the importance of halal certification and provide solutions to problems faced by Arabica Coffee MSME actors through halal certification assistance. The methods used in this activity are socialization, assistance, and evaluation. The solution to the problems faced is that non-seasonal entrepreneurs who sell halal products can apply for halal certificates on the condition that they submit a halal supervisor who is Muslim, ensure that the production process is in accordance with Islamic law, separate the tools and materials used for halal and non-halal products. The results of the activity show that the community service activity has been carried out well and has a positive impact on the community as evidenced by a very significant figure of 33% to 81% in the level of increasing community understanding regarding the Indonesian Ulema Council, benefits, impacts, and issuance of Halal Certification. The supporting factor for this activity is the active participation of the community in activities from start to finish and the inhibiting factor in this activity is the unstable communication network so that it is difficult to communicate to determine the schedule.
Keywords
Article Details
Copyright (c) 2025 Syarifah, Ahmad, Elroy Haluk

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
References
- Agung, D. G. (2022). Perilaku diskriminatif dalam pengupahan kerja bagi pekerja atau buruh antargender. Jurnal Ilmiah Manajemen dan Kewirausahaan, 1(2), 253–257.
- Gunawan, S., Darmawan, R., Qadariyah, L., Wirawasista, H., Firmansyah, A. R., Hikam, M. A., ... & Ardhilla, M. F. (2020). Pendampingan produk UMKM di Sukolilo menuju sertifikasi halalan thayyiban. Sewagati, 4(1), 14–19.
- Ilham, B. U. (2022). Pendampingan sertifikasi halal self-declare pada usaha mikro dan kecil binaan pusat layanan usaha terpadu Sulawesi Selatan. Jurnal Pemberdayaan Masyarakat Universitas Al Azhar Indonesia, p-ISSN 2655-6227.
- Jakiyudin, A. H., Faisal, F., Yusuf, M., & Muhandy, R. S. (2024). Mandatori halal: Potensi, kendala dan dampak bagi pengembangan industri halal di Kota Jayapura. Al-'Aqdu: Journal of Islamic Economics Law, 4(1), 1–19.
- Keputusan Menteri Agama Republik Indonesia Nomor 982 Tahun 2019 tentang Layanan Sertifikasi Halal.
- Moerad, S. K., Wulandari, S. P., Chamid, M. S., Savitri, E. D., Rai, N. G. M., & Susilowati, E. (2023). Sosialisasi serta pendampingan sertifikasi halal UMKM di Kabupaten Sidoarjo. Sewagati, 7(1), 11–25.
- Nadya, A. Q., Falah, F., Mubarok, A., & Afifah, N. (2023). Pendampingan sertifikasi halal UMKM Desa Pondokagung Kecamatan Kasembon Kabupaten Malang. Jurnal Penelitian dan Pengabdian Masyarakat, 1(1), 1–9.
- Peraturan Menteri Agama Republik Indonesia Nomor 26 Tahun 2019 tentang Penyelenggaraan Jaminan Produk Halal.
- Peraturan Pemerintah Republik Indonesia Nomor 39 Tahun 2021 tentang Penyelenggaraan Bidang Jaminan Produk Halal.
- Putro, H. S., Fatmawati, S., Purnomo, A. S., Rizqi, H. D., Martak, F., Nawfa, R., ... & Sari, F. L. (2022). Peningkatan nilai produk dan pendampingan dalam proses sertifikasi halal untuk UMKM di Kecamatan Gedangan, Sidoarjo. Sewagati, 6(3), 296–303.
- Ramadhani, A. S., Dewi, H. D. M., Qawiyyu, R. A., Chusen, A., & Diana, L. (2022). Pendampingan sertifikasi halal dan NIB bagi UMKM di Kelurahan Tanjungsari, Sukorejo, Kota Blitar. KARYA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(3), 30–35.
- Ulfin, I., Rahadiantino, L., Ni’mah, Y. L., & Juwono, H. (2022). Sosialisasi halal dan pendampingan sertifikasi halal untuk UMKM Kelurahan Simokerto. Sewagati, 6(1), 10–17.
- Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 33 Tahun 2014 tentang Jaminan Produk Halal.
- Wahyuni, H. C., Handayani, P., & Wulandari, T. (2023). Pendampingan sertifikasi halal untuk meningkatkan daya saing produk UMKM. To Maega: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 6(1), 17–25.
- Widayat, W., Sulardjaka, S., Al-Baarri, A. N., & Nurjannah, R. (2020). Pendampingan sertifikasi halal pada UMKM Hanum Food (Halal certification support in UMKM Hanum Food). Indonesia Journal of Halal, 3(1), 83–87.
- Windar, W., Wahidin, A., & Rasyid, A. (2022). Diskriminasi keagamaan dan kebudayaan terhadap masyarakat digital. SOSIOLOGIA: Jurnal Agama dan Masyarakat, 99–108.
References
Agung, D. G. (2022). Perilaku diskriminatif dalam pengupahan kerja bagi pekerja atau buruh antargender. Jurnal Ilmiah Manajemen dan Kewirausahaan, 1(2), 253–257.
Gunawan, S., Darmawan, R., Qadariyah, L., Wirawasista, H., Firmansyah, A. R., Hikam, M. A., ... & Ardhilla, M. F. (2020). Pendampingan produk UMKM di Sukolilo menuju sertifikasi halalan thayyiban. Sewagati, 4(1), 14–19.
Ilham, B. U. (2022). Pendampingan sertifikasi halal self-declare pada usaha mikro dan kecil binaan pusat layanan usaha terpadu Sulawesi Selatan. Jurnal Pemberdayaan Masyarakat Universitas Al Azhar Indonesia, p-ISSN 2655-6227.
Jakiyudin, A. H., Faisal, F., Yusuf, M., & Muhandy, R. S. (2024). Mandatori halal: Potensi, kendala dan dampak bagi pengembangan industri halal di Kota Jayapura. Al-'Aqdu: Journal of Islamic Economics Law, 4(1), 1–19.
Keputusan Menteri Agama Republik Indonesia Nomor 982 Tahun 2019 tentang Layanan Sertifikasi Halal.
Moerad, S. K., Wulandari, S. P., Chamid, M. S., Savitri, E. D., Rai, N. G. M., & Susilowati, E. (2023). Sosialisasi serta pendampingan sertifikasi halal UMKM di Kabupaten Sidoarjo. Sewagati, 7(1), 11–25.
Nadya, A. Q., Falah, F., Mubarok, A., & Afifah, N. (2023). Pendampingan sertifikasi halal UMKM Desa Pondokagung Kecamatan Kasembon Kabupaten Malang. Jurnal Penelitian dan Pengabdian Masyarakat, 1(1), 1–9.
Peraturan Menteri Agama Republik Indonesia Nomor 26 Tahun 2019 tentang Penyelenggaraan Jaminan Produk Halal.
Peraturan Pemerintah Republik Indonesia Nomor 39 Tahun 2021 tentang Penyelenggaraan Bidang Jaminan Produk Halal.
Putro, H. S., Fatmawati, S., Purnomo, A. S., Rizqi, H. D., Martak, F., Nawfa, R., ... & Sari, F. L. (2022). Peningkatan nilai produk dan pendampingan dalam proses sertifikasi halal untuk UMKM di Kecamatan Gedangan, Sidoarjo. Sewagati, 6(3), 296–303.
Ramadhani, A. S., Dewi, H. D. M., Qawiyyu, R. A., Chusen, A., & Diana, L. (2022). Pendampingan sertifikasi halal dan NIB bagi UMKM di Kelurahan Tanjungsari, Sukorejo, Kota Blitar. KARYA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(3), 30–35.
Ulfin, I., Rahadiantino, L., Ni’mah, Y. L., & Juwono, H. (2022). Sosialisasi halal dan pendampingan sertifikasi halal untuk UMKM Kelurahan Simokerto. Sewagati, 6(1), 10–17.
Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 33 Tahun 2014 tentang Jaminan Produk Halal.
Wahyuni, H. C., Handayani, P., & Wulandari, T. (2023). Pendampingan sertifikasi halal untuk meningkatkan daya saing produk UMKM. To Maega: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 6(1), 17–25.
Widayat, W., Sulardjaka, S., Al-Baarri, A. N., & Nurjannah, R. (2020). Pendampingan sertifikasi halal pada UMKM Hanum Food (Halal certification support in UMKM Hanum Food). Indonesia Journal of Halal, 3(1), 83–87.
Windar, W., Wahidin, A., & Rasyid, A. (2022). Diskriminasi keagamaan dan kebudayaan terhadap masyarakat digital. SOSIOLOGIA: Jurnal Agama dan Masyarakat, 99–108.
