Main Article Content
Abstract
Article Details
Copyright (c) 2021 Indonesian Journal of Chemical Analysis (IJCA)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
You are free to:
Share — copy and redistribute the material in any medium or format
Adapt — remix, transform, and build upon the material for any purpose, even commercially
Under the following terms:
Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original
No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits
References
- C. Sabater, L. Ruiz, S. Delgado, P. Ruas-Madiedo, and A. Margolles, “Valorization of Vegetable Food Waste and By-Products Through Fermentation Processes,” Front. Microbiol., vol. 11, pp. 1–11, 2020.
- S. Parman, “Pengaruh Pemberian Pupuk Organik Cair terhadap Pertumbuhan dan Produksi Kentang (Solanum tuberosum L.),” Bul. Anat. dan Fisiol., vol. 15, pp. 21–31, 2007.
- “Peraturan Menteri Pertanian Nomor 261 Tahun 2019 tentang Persyaratan Teknis Pupuk Organik, Pupuk Hayati dan Pembenah Tanah.”
- R. dan R. F. Maskur, “Pembuatan Pupuk Organik Cair dari Limbah Rumah Tangga dengan Penambahan Rumen Sapi,” Institut Teknologi Sepuluh Bandung., 2014.
- M. Nur, T., Noor, A. R., & Elma, “Pembuatan Pupuk Organik Cair Dari Sampah Organik Rumah Tangga Dengan penambahan Bioaktivator EM4 (Effective Microorganisms),” Konversi, vol. 5, pp. 5–12, 2016.
- & H. Suwardiyono, Maharani, F., “Pembuatan Pupuk Organik Cair Dari Air Rebusan Olahan Kedelai Menggunakan Effective Mikroorganisme,” Inov. Tek. Kim., vol. IV, pp. 44–48, 2019.
- R. Putra, B. W., & Ratnawati, “Pembuatan Pupuk Organik Cair Dari Limbah Buah Dengan Penambahan Bioaktivator EM4,” J. Sains dan Teknol. Lingkung., vol. XI, pp. 44–56, 2019.
- S. Sari, M. W., & Alfianita, “Pemanfaatan Batang Pohon Pisang Sebagai Pupuk Organik Cair Dengan Aktivator Em4 Dan Lama Fermentasi,” J. TEDC, vol. 12, pp. 133–138, 2018.
- N. M. Kurniawan, D., Kumalaningsih, S., & S, “Pengaruh Volume Penambahan Effective Microorganism 4 (EM4) 1% dan Lama Fermentasi Terhadap Kualitas Pupuk Bokashi dari Kotoran Kelinci dan Limbah Nangka,” J. Ind., vol. 2, pp. 57–66.
- E. Mulyadi, Y., Sudarno, & Sutrisno, “Studi Penambahan Air Kelapa,” J. Tek. Lingkung., vol. 2, pp. 1–14, 2013.
- L. D. Dwicaksono, M. R., & Bambang Suharto, “Pengaruh Penambahan Effective Microorganisms pada Limbah Cair Industri Perikanan Terhadap Kualitas Pupuk Cair Organik,” J. Sumberd. Alam Lingkung., vol. 1, pp. 7–11, 2013.
- M. E. Maldonado-Celis et al., “Chemical Composition of Mango (Mangifera indica L.) Fruit: Nutritional and Phytochemical Compounds,” Front. Plant Sci., vol. 10, pp. 1–21, 2019.
- M. Farid Hossain, “Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple,” Int. J. Nutr. Food Sci., vol. 4, no. 1, p. 84, 2015.
- P. Amalia, D., & Widiyaningrum, “Penggunaan EM4 dan Mol Limbah Tomat Sebagai Bioaktivator pada Pembuatan Kompos,” J. Life Sci., vol. 5, pp. 18–24, 2016.
References
C. Sabater, L. Ruiz, S. Delgado, P. Ruas-Madiedo, and A. Margolles, “Valorization of Vegetable Food Waste and By-Products Through Fermentation Processes,” Front. Microbiol., vol. 11, pp. 1–11, 2020.
S. Parman, “Pengaruh Pemberian Pupuk Organik Cair terhadap Pertumbuhan dan Produksi Kentang (Solanum tuberosum L.),” Bul. Anat. dan Fisiol., vol. 15, pp. 21–31, 2007.
“Peraturan Menteri Pertanian Nomor 261 Tahun 2019 tentang Persyaratan Teknis Pupuk Organik, Pupuk Hayati dan Pembenah Tanah.”
R. dan R. F. Maskur, “Pembuatan Pupuk Organik Cair dari Limbah Rumah Tangga dengan Penambahan Rumen Sapi,” Institut Teknologi Sepuluh Bandung., 2014.
M. Nur, T., Noor, A. R., & Elma, “Pembuatan Pupuk Organik Cair Dari Sampah Organik Rumah Tangga Dengan penambahan Bioaktivator EM4 (Effective Microorganisms),” Konversi, vol. 5, pp. 5–12, 2016.
& H. Suwardiyono, Maharani, F., “Pembuatan Pupuk Organik Cair Dari Air Rebusan Olahan Kedelai Menggunakan Effective Mikroorganisme,” Inov. Tek. Kim., vol. IV, pp. 44–48, 2019.
R. Putra, B. W., & Ratnawati, “Pembuatan Pupuk Organik Cair Dari Limbah Buah Dengan Penambahan Bioaktivator EM4,” J. Sains dan Teknol. Lingkung., vol. XI, pp. 44–56, 2019.
S. Sari, M. W., & Alfianita, “Pemanfaatan Batang Pohon Pisang Sebagai Pupuk Organik Cair Dengan Aktivator Em4 Dan Lama Fermentasi,” J. TEDC, vol. 12, pp. 133–138, 2018.
N. M. Kurniawan, D., Kumalaningsih, S., & S, “Pengaruh Volume Penambahan Effective Microorganism 4 (EM4) 1% dan Lama Fermentasi Terhadap Kualitas Pupuk Bokashi dari Kotoran Kelinci dan Limbah Nangka,” J. Ind., vol. 2, pp. 57–66.
E. Mulyadi, Y., Sudarno, & Sutrisno, “Studi Penambahan Air Kelapa,” J. Tek. Lingkung., vol. 2, pp. 1–14, 2013.
L. D. Dwicaksono, M. R., & Bambang Suharto, “Pengaruh Penambahan Effective Microorganisms pada Limbah Cair Industri Perikanan Terhadap Kualitas Pupuk Cair Organik,” J. Sumberd. Alam Lingkung., vol. 1, pp. 7–11, 2013.
M. E. Maldonado-Celis et al., “Chemical Composition of Mango (Mangifera indica L.) Fruit: Nutritional and Phytochemical Compounds,” Front. Plant Sci., vol. 10, pp. 1–21, 2019.
M. Farid Hossain, “Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple,” Int. J. Nutr. Food Sci., vol. 4, no. 1, p. 84, 2015.
P. Amalia, D., & Widiyaningrum, “Penggunaan EM4 dan Mol Limbah Tomat Sebagai Bioaktivator pada Pembuatan Kompos,” J. Life Sci., vol. 5, pp. 18–24, 2016.